05.03.2008

A song of ice and fire: A clash of kings

Am citit o caciula de carti, de cand am invatat sa fac asta(de pe la 6 ani).Tata imi citea carti despre prelucrarea metalelor prin aschiere ca sa nu mai plang.Vecinii nu aduceau cadouri, pur si simplu nu mai veneau pe la noi decat atunci cand eram plecat pe undeva;in rest ma prezentam cu o carte la ei ca sa imi citeasca o poveste.
Apoi am descoperit, printre altele, si cartile SF.La inceput de alea in care un bau-bau verde o rapea/viola/fecunda/poseda etc. pe eroina principala si un gagiu care voia sa i-o traga tipei se ducea si ii spargea fata respectivului extraterestru ghinionist care probabil ca o confundase pe fata cu vreo muncitoare pe autostrada(deh, probleme de comunicare intre rase).
Pe masura ce am crescut, s-a diversificat si rafinat meniul.Am trecut prin clasicii SF(credeam eu) si am inceput sa gust intrigile si multimea de personaje ce populeaza seriile mari.
Spre rusinea mea, am gasit apoi multi autori care scriu foarte tare, publicati undeva intre `60-`90, de care NU auzisem.
Tolkien e unul.Asta e, my bad.
De la el am prins gustul genului fantasy.Nu neaparat heroic-fantasy...in genere vorbesc.
Si am ajuns la baiatul asta George R. R. Martin.Cartea am luat-o aiurea, de la un magazin din metrou, ca eram in sevraj (nu aveam nimic de citit) si era grosutza, 2 volume, am zis" -Mm, sa vezi ce citeste baiatu` in noaptea asta...".
OMFG!
Deci am citit primul volum in seara aia,am terminat pe la 4-5 dimineata.Voiam sa il citesc si pe celalalt, dar am zis sa nu fiu tigan si sa am rabdare.A meritat.
Si le-am recitit si tot mi-au placut.
Acum printez cartile pe la serviciu, si car dupa mine cate 2 kg de hartie.Nu le mai simti cand stii ca le vei citi cand ai 15 min libere, credeti-ma.
Cartea a doua este exact de ii trebuie unui dependent:
O doza masiva de personaje incalcite in o intriga greu de digerat daca nu citesti repede urmatorul capitol (asa cum fac eu), o actiune cu schimbari de viteza si directie dictate de moarte,viata,iubire,mitic, toate redate cu o franchete si o cursivitate pe care eu nu am mai intalnit-o.
O sa revin.